Zupka tajska dla leniuchów

Dziś propozycja dla leniuchów – pyszna zupka tajska. Szybka, dla osób, które nie mają chęci lub czasu na wymyślanie potraw i sterczenie w kuchni.

Podchodzę do takich półproduktów z dystansem, i nie goszczą one zbyt często w kuchni, ale dla tej zupki zrobiłam wyjątek :)

Zupka tajskaSkładniki:

– duża pierś z kurczaka

– mała cukinia

– marchewka

– szczypiorek

– saszetka Winiary ‘tajska zupka z kurczakiem’

Tak jest w przepisie, natomiast ja dodaję jeszcze z 3 pieczarki, trochę brokuła i pora. Jeśli ktoś lubi, można dodać krewetki.

 

Wykonanie:

Pokrój mięso i warzywa w kostkę, albo paseczki wedle uznania.

Zagotuj 750-800ml wody, wrzuć mięso i gotuj ok. 10 min. Później wrzuć pokrojone warzywa i gotuj ok. 15 min.

Rozprowadź w 250-300 ml zimnej wody większą część saszetki i wlej do zupy.

Gotuj kilka minut a na koniec wrzuć zawartość mniejszej saszetki bezpośrednio do zupy i wymieszaj.

Posyp szczypiorkiem.

Na opakowaniu napisali, że to porcja dla 4 osób, ale zupka znika w migu oka i sugeruję przyjąć proporcje: 1 saszetka = 2 porcje :)

A tak wygląda pycha zupka w naszym wykonaniu.

Smacznego :)

DSC_0735_m DSC_0733_m

Reklamy