Kurczak curry z cukinią
W sobotnie popołudnie zaczęłam bawić się w kuchni i robić obiad… Co by tu wymyślić?
Z domu nawiozłam swojskiej cukinii, więc przydałoby się ją wykorzystać. Na półce stało też mleczko kokosowe czekające na dobry moment, żeby je zużyć.
No i wpadłam na pomysł, żeby przyrządzić coś na wzór kuchni indyjskiej.
2 piersi z kurczaka
1 duża cukinia / 2 małe
pomidor
olej kokosowy lub zwykły
dużo curry
czosnek
kolendra
pieprz i sól
½ puszki mleczka kokosowego
ryż basmati
Przygotowanie banalnie proste.
Kroimy piersi w kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy dużo curry, trochę pieprzu, soli i czosnku sypkiego, żeby kurczak nabrał smaku.
Po chwili dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię i pomidora (dla kolorku) :) Dorzucamy też ziarna kolendry (płaską łyżeczkę).
Od czasu do czasu mieszając smażymy aż wszytko ładnie zmięknie.
Na koniec wlewamy ½ puszki mleczka kokosowego i chwilę dusimy, aż zrobi nam się sosik ;)
Gotujemy ryż – najlepszy jest basmati (bez woreczków), ma specyficzny smak.
Proporcja 1szklanka ryżu / 2 szklanki wody + sól. Gotujemy ok. 15 min, aż ryż wsiąknie całą wodę.
I voilà pyszne danie indyjskie gotowe! Hindusi zapewne wrzuciliby zamiast kurczaka paneer (ser) ale my jesteśmy mięsożerni ;)
To już wiemy co jutro będzie na obiad :) Azjatycką kuchnię po prostu uwielbiamy! Od tajskiego chilli jesteśmy uzależnieni prawie tak jak od podróży. Dodajemy do wszystkiego począwszy od kanapek na rosole skończywszy ;) Drugą podstawową przyprawą w naszej kuchni jest curry – mamy chyba z pięciu różnych krajów i każde inaczej smakuje :)
Też mam fioła na punkcie curry! ;) To smacznego życzę i podzielcie się potem czy dobrze wyszło i smakowało :)
Będę dzisiaj robić! :) wyglada swietnie i aż pachnie curyy…. ;)
Daj znać jak smakowało :)))