Kurczak curry z cukinią

W sobotnie popołudnie zaczęłam bawić się w kuchni i robić obiad… Co by tu wymyślić?

Z domu nawiozłam swojskiej cukinii, więc przydałoby się ją wykorzystać.  Na półce stało też mleczko kokosowe czekające na dobry moment, żeby je zużyć.

No i wpadłam na pomysł, żeby przyrządzić coś na wzór kuchni indyjskiej.

Składniki:DSC_2240

2 piersi z kurczaka

1 duża cukinia / 2 małe

pomidor

olej kokosowy lub zwykły

dużo curry

czosnek

kolendra

pieprz i sól

½ puszki mleczka kokosowego

ryż basmati

Przygotowanie banalnie proste.

Kroimy piersi w kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy dużo curry, trochę pieprzu, soli i czosnku sypkiego, żeby kurczak nabrał smaku.

Po chwili dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię i pomidora (dla kolorku) :) Dorzucamy też ziarna kolendry (płaską łyżeczkę).

Od czasu do czasu mieszając smażymy aż wszytko ładnie zmięknie.

Na koniec wlewamy ½ puszki mleczka kokosowego i chwilę dusimy, aż zrobi nam się sosik ;)

Gotujemy ryż – najlepszy jest basmati (bez woreczków), ma specyficzny smak.

Proporcja 1szklanka ryżu / 2 szklanki wody + sól. Gotujemy ok. 15 min, aż ryż wsiąknie całą wodę.

I voilà pyszne danie indyjskie gotowe! Hindusi zapewne wrzuciliby zamiast kurczaka paneer (ser) ale my jesteśmy mięsożerni  ;)

DSC_2238