Deser kokosowy z tapioką

Dzisiaj podzielę się z Wami moim niedawno odkrytym i jakże prostym przepisem na rewelacyjny deser kokosowy!

Tapioka, otrzymywana jest z manioku, czyli takiego brazylijskiego ziemniaka.  Maniok uprawiany jest także  w Azji i to tam spotkałam się z tapioką po raz pierwszy rozkoszując się smakiem deseru na jednej z ulic Hanoi. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że te małe przezroczyste kuleczki noszą taką nazwę. Topika jest hipoalergiczna, pozbawiona smaku, nie zawiera cholesterolu ani glutenu! Nic tylko się zajadać :) Jest znakomita do przygotowania domowego budyniu. Używana jest do tzw. bubble tea.

DSC_8247 kopia

Składniki jakich będziecie potrzebowali to:

– 400ml mleka kokosowego / puszka

– 400 ml mleka

– ½ szklanki drobnej tapioki

– cukier waniliowy / laska wanilii

– 4 łyżeczki cukru

– mango

Mango jako pierzynka deseru. Możecie użyć innych owoców, które lubicie.

Do garnka wsypujemy tapiokę i zalewamy ją mlekiem. Po ok 1h, kiedy kuleczki zrobią się już miękkie dodajemy cukier, zagotowujemy i ok 10 min gotujemy mieszając na małym ogniu.

Gotowy budyń wlewamy do półmisków. Mango miksujemy i kładziemy na wierzchu. Wystudzony deser wkładamy do lodówki.

Mi bardzo smakował też na ciepło / chyba nawet bardziej!

Jak dla mnie niebo w gębie! :)

DSC_8240 kopia

Advertisements